Vergroening wordt wat GroenLinks betreft verankerd in het beheer van de openbare ruimte en in de nieuwe Omgevingswet. We zetten hoog in op het in stand houden en adequaat beheren van onze kostbare natuur- en weidevogelgebieden. Recreatie in de uiterwaarden moet altijd in evenwicht met de natuur plaatsvinden en een kleinschalig karakter hebben.

Hoewel Buren gekenmerkt wordt door een landelijke omgeving bestaat deze voor 80% uit agrarische grond. Iets meer dan 8% van het bodemgebruik is voor bos, natuur en binnenwater. Buren scoort daarin lager dan het landelijk gemiddelde. Wat GroenLinks betreft komt daar verandering in.

Veel groen is essentieel voor gezondheid, waterbeheer, biodiversiteit, luchtkwaliteit en het tegengaan van hittestress. Planten en dieren hebben baat bij aaneengesloten stukken groen van hoge kwaliteit. Het karakteristieke Burense landschap met oeverwallen en komgebieden, de Romeinse Limes en de historische kern van Buren zijn bovendien cultureel waardevol en dragen bij aan de aantrekkelijkheid van de gemeente.

GroenLinks wil een betere balans tussen (agrarische) bedrijvigheid en economie enerzijds en natuur en landschap anderzijds. Dat hoeft niet altijd ten koste te gaan van elkaar! Naast ruimte voor meer natuur kunnen natuur-inclusieve landbouw en ecotoerisme en -recreatie ook bijdragen aan een betere balans. Creatieve oplossingen als het omzetten van landbouwgrond in nieuwe natuur in combinatie met (kleinschalige) woningbouw zijn wat GroenLinks betreft de moeite van het onderzoeken waard.

Bij het ontwerpen en aanpakken van wijken is een groene openbare ruimte uitgangspunt. In de bestaande bouw koppelen we regenwater af en stimuleren we vergroening van de tuinen.