Eén op de 9 kinderen groeit op in armoede. Deze kinderen hebben een moeilijke start, zijn vaak niet trots op zichzelf en groeien vaker op in onveilige situaties. De gemeente moet er, samen met scholen en kinderopvang, alles aan doen om leerachterstanden en laaggeletterdheid tegen te gaan en kansengelijkheid te bevorderen. Kinderen horen de ruimte te krijgen om zich breed te ontwikkelen, hun talent te ontdekken, elkaar te ontmoeten, gezond op te groeien en zich veilig te voelen.

GroenLinks vindt dat alle jongeren er bij horen en recht hebben op een toekomstperspectief. Geen enkele jongere mag voortijdig afhaken of worden afgeschreven. Iedereen die leerplichtig is, zit of op school, of volgt een leerwerktraject. Er is voldoende aanbod van activiteiten voor en door jongeren en er is een prettige hotspot (ontmoetingsplek). Jongeren kunnen aangeven waar zij behoefte aan hebben in de stad. De jeugd wordt structureel betrokken bij onderwerpen in de gemeente die hen aangaan.

Helaas is er, ook in de gemeente Buren, sprake van toenemende psychosociale problemen bij kinderen en jongeren. Voor Corona was er al sprake van lange wachtlijsten, haperende hulpverlening en lage scores op het (mentale) welzijn van de jeugd en dat is tijdens de pandemie niet minder geworden. De kinderombudsman signaleert een stille ramp die gaande is onder jongeren. De hele jeugdzorg kampt daarnaast met een hoge werkdruk en veel administratieve rompslomp.

GroenLinks vindt het van groot belang dat de juiste deskundigheid aanwezig is bij scholen, sociale teams en huisartsen. Professionals werken samen om een zorgvuldige inschatting te maken van wat er voor de jongere en zijn omgeving nodig is. Ook krijgen kinderen, jongeren en hun ouders zelf een stem in het zoeken naar de beste oplossing en in het beoordelen van de ontvangen zorg en ondersteuning. We omarmen daarin het recht van inwoners om de bestaande organisaties voor zorg en ondersteuning uit te dagen (‘right to challenge’).